ДРУШТВО
КЊИЖЕВНИКА
ВОЈВОДИНЕ

Светски дан поезије 2022

19.03.2022.

Друштво књижевника Војводине

Association of Writers of Vojvodina

Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад

[email protected]* www. dkv.org.rs* 6542 432

 

Поштовани,

 

Љубазно вас позивамо на песнички догађај посвећен Светском дану поезије, који ће се одржати  21. марта, понедељак у  17,30 сати • 21th March, Monday, 17,30 aт Дигитални омладински центар, Војводе Путнике 1, Нови Сад.

Музички увод студенти Академије уметности у Новом Саду

 

*

Друштво књижевника Војводине обележава Светски дан поезије петнаести пут. ДКВ организује  програм поводом Светског дана поезије који се обележава у свим светским значајнијим престоницама културе.

Манифестација Светски дан поезије је уврштена у календар УНЕСКА, обележава се 21. марта сваке године, у свим значајнијим културним центрима света.

Организација уједињених нација за просвету, науку и културу-УНЕСКО, 1999. године прогласила је 21. март за Светски дан поезије. Циљ је да се ода признање националним, регионалним и интернационалним поетским покретима, кроз промовисање и подстицање читања, писања, објављивања и проучавања поезије широм света. Овај дан осмишљен је с намером да се јавност подсети на снагу и важност песничке речи, која је на маргини друштвеног интересовања, а такође и да се подржи језичка разноликост.

Овај празник је прихваћен и у Србији. Друштво књижевника Војводине већ петнаесту годину у Новом Саду обележава Светски дан поезије. Програм се одржава у 17,30 сати, у сали Дигиталног омладинског центра, у улици В ојводе Путника 1, и почиње радиофонским записима стихова познатих домаћих и страних песника.

У музичком делу  програма наступају студенти  виолине, са Академије уметности у Новом Саду.

Поред песама на српском језику – у оригиналу или у преводу – чућемо и стихови на мађарском, словачком, русинском и румунском језику.