ДРУШТВО
КЊИЖЕВНИКА
ВОЈВОДИНЕ

Коста Рошу 1947 – 2021

21.07.2021.

Преминуо Коста Рошу, почани члан Румунске академије наука и дугогодишњи члан Друштва књижевника Војводине

Писац, публициста, новинар, фолклориста, библиограф, академик Коста Рошу умро је 12.јула 2021. у 74. години живота. Рођен је 30. марта 1947 у Торку поред Зрењанина, гимназију је завршио у Вршцу, студије румунског језика на Вишој педагошкој школи у Зрењанину, а у новинарству се оспособљавао у Југословенском институту за новинарство у Београду. Као новинар радио је од 1970. у румунском недељнику Libertatea у Панчеву и Новом Саду, а 1987- 1989. обављао је дужност главног уредника. У међувремену био је главни уредник омладинског гласила Tribuna tineretului (1979 -1986). Руководио је издавачком делатношћу Друштва за румунски језик Војводине (1990-1997).

Био је оснивач симпозијума и културних  манифестација, аутор више од 60 монографија, путописа, лексикона, речника писаца, речника новинара, хронологија, књига интервијуа и аутор више десетина научних радова о култури, етнографији, историји, познатим личностима Баната. За свог живота био је главни и одговорни уредник недељника „Либертатеа“ из Панчева (1987-1989 и 2006-2011), оснивач часописа за етнографију и фолклор „Традиција“ из Зрењаина, председник Фестивала румунске народне музике из Војводине (1990-2002), оснивач и председник Румунског друштва (Фондације) за етнографију и фолклор из Војводине (1995-2003), оснивач Завода за културу Румуна у Војводини  (2008).  Био је члан Удружења новинара Србије и Црне Горе, почасни члан Лиге румунско-српског пријатељства из Букурешта, добитник  на десетине награда за богату културну активност – ту можемо набрајати Награду за животно дело од стране Удружења новинара Србије и Црне Горе као и награду „Про култура“, за целокупну активност и изузетан допринос очувању и развоју културе ван граница Румуније. Добитник је награда за публицистичко и библиографско дело – Награду Издавачке куће Либертатеа из Панчева за библиографске студије, поводом прославе 50 година од објављивања прве књиге белетристике на румунском језику у Југославији (Панчево, 1997.); Награду за књигу године,  за Лексикон румунских личности у Војводини; Награду за промоцију румунског новинарства у Војводини (2007), добитник је јубиларне дипломе за посебне заслуге у служби очувања румунског језика, у Кишињеву, Република Молдавија (2006) и носилац највишег признања Удружења професионалних новинара Румуније, Реда новинара Првог степена-злато (2007), „Шагунски крст“ (2015), „Награда за промовисање Баната“, уручена од стране Румунске академије наука- Филијала у Темишвару, Награда Румунске академије наука за најбољу историјску књигу Старе румунске књиге у Војводини (2009) итд.

Од 2016. године, Коста Рошу је био почани члан румунске Академије наука, сарадник на пројектима велике важности за румунску културу иницирани од стране Окружне библиотеке „Лучијан Блага“ из Алба Јулије, Института за банатска истраживања „Титу Мајореску“ из Темишвара. Био је један од аутора великог пројекта Румунске академије наука – Филијале у Темишвару, Енциклопедије Баната. Аутор је пројекта Библиографија Румуна у Југославији- у више од десет томова, као и аутор капиталног пројекта Завода за културу војвођанских Румуна, Румунске православне цркве у Војводини, пројекат који за оснивни циљ је имао истраживање, вредновање и промовисање духовног и верског живота Румуна из Војводине.

Смрћу академика Косте Рошу румунска заједница у Војводини изгубила је великог познаваоца румунских културних дешавања у 20. кеку, великог писца и историографа, великог професионалца и изузетног човека. Слава му!

                          Вирђинија Поповић