ДРУШТВО
КЊИЖЕВНИКА
ВОЈВОДИНЕ

Џејсон Ален-Паисант, Гост Међународног новосадског фестивала

06.08.2024.

Гост Међународног новосадског фестивала је јамајчанско – британски песник Џејсон Ален-Паисант, добитиник једне од најугледнијих светских награда за поезију Томас Стернс Елиот

Овогодишњи Међународни новосадски књижевни фестивал одржаће се од 2. до 4 у септембра. у Новом Саду. Фестивал ће представити двадесетак песника из земље и иностранства, десетак критичара и теоретичара књижевности и филозофије, више од десет шреводилаца и исто толико музичара.
Симпозијум ће бити посвећен теми Књижевност и време.. Учествоваће: Алпар Лошонц, Драган Проле, Владимир Гвозден, Корнелија Фараго, Јелена Балаћ Марићевић, Стеван Брадић, Бојан Јовановић, Дамир Смиљанић, Срђан Дамњановић и др.
Дијалошко представљање писаца одржаће се у кафеу Абсолут у Змајјовиној. Разговоре ће водити критичари и преводиоци Стеван Брадић, Драган Бабић, Душка Радивојевић, Весна Савић Деветнаести пут ће бити уручена Међународна награда за књижевност Нови Сад. На фестивалу ће бити уручене и награде за поезију Награда Милан Ненадић и Бранкова нагарада за младе песнике,
Места одржавања манифестције ће бити сала Омладинског дигиталног центра, Библиотека града Новог Сада, Клуб Абсолут, балкони у Змај Јовиној, Сомбор и Сремска Митровица.

На овогодишњем Фестивалу један од најзанимљивјих песника је
јамајчанско – британски песник Џејсон Ален-Паисант, добтиник једне од најугледнијих светских нагарада за поезију Тома Стернс Елиот. Џејсон Ален-Паисант је освоји и награду Форвард за најбољу прву збирку песама. Жири је поводом Елиотове награде нагласио да је «потребна велика храброст да се изведе овакав рад са таквим стилом и интегритетом. Уверени смо да је Аутопортрет као Отело књига којој ће се читаоци враћати дуги низ година.”

У Аутопортрету као Отело, Ален-Пејсант повлачи везу између Шекспировог Отела, маварског генерала који се у Венецији често третира као аутсајдер, и искустава црних имиграната данас. Његове песме се крећу између Јамајке, Прага, Париза и Оксфорда, између осталог, он плете стихове надхнуте одјецима француског, јамајчанског патоа, италијанског и немачког.
Аллен-Паисант је виши предавач критичке теорије и креативног писања на Универзитету у Манчестеру. Његова прва збирка, Thinking Vith Trees, објављена је 2021. Његова публицистична књига, Scanning the Bush, биће објављена 2024. Живи у Лидсу са супругом и двоје деце.

Др Џејсон Ален-Паисант освојио је награду Т. С. Елиот за 2023. за своју збирку песама Аутопортрет као Отело. Збирка песама поново замишља Шекспировог истоименог хероја у модерном пејзажу, испитујући „несталу Отелову позадину” повлачећи паралеле са животима црних мушких имиграната у Европи данас.
Џејсон Ален-Паисант је виши предавач критичке теорије и креативног писања на Универзитету у Манчестеру. Рођен је на Јамајци и дошао је у Велику Британију 2011. да би докторирао средњовековне и модерне језике на Мертон колеџу. Жири који су чинили песници Пол Малдун, Саша Дагдејл и Дениз Сол, назвао је збирку „књигом великих амбиција које се сусрећу са великим маштовитим капацитетом, свежином и техничким талентом“.

Др Џејсон Ален-Паисант каже о освајању ове награде,
„Т. С. Елиот награда је најпожељнија награда у поезији и осећам се изузетно привилегованим што сам овогодишњи победник. Препознајем ово као високу ознаку која ће променити моју каријеру и живот у будућности. Награда Т. С. Елиот је установљена 1993. године како би се прославио 40. рођендан Друштва за књигу поезије. Додељује се сваке године аутору најбоље нове збирке поезије објављене у Великој Британији и Ирској. Претходни добитници су Нобеловац Шејмус Хини, Тед Хјуз, Алис Освалд и Керол Ен Дафи.
Публика ће осим Џејсона Ален-Паисанта на Фестивалу моћи да чује: Катицу Ћулафкову (Северна Македонија), Роба Меккензија ( Шкотска), Ахима Вагнера (Немачка), Бојана Ангелов (Бугарска),Естер Рамон (Шпанија), Душана Радака, Милицу Дрндаревић, Ирину Харди Ковачевић, Ану Ристовић и многе друге.