ДРУШТВО
КЊИЖЕВНИКА
ВОЈВОДИНЕ

чланови

Петар Томић

Петар Томић (1949. Локве,општина Алибунар), основну школу учио је  у родном месту, а гимназију у Вршцу.

После политичких студија у Београду, 1972. се запослио као новинар у Румунској редакцији Радио Новог Сада. Исте године је постао један од оснивача петојезичне омладинске штампе Војводине и уредник “Трибине младих“ омладинског листа на румуском језику. Томић је био пре свега новинар и том се професијом бавио упоредо на два језика – српском и румунском. 

На оба језика писао је и есеје о војвођанским Румунима. Део тих есеја објавио је у књизи „Декупаж“ у издању Института за културу Румуна Војводине. Томић је и  један од аутора српско-румунског речника (два издања) и ради на припремању и румунско-српског речника, који садржи око 50.000 одредница.

Почетком 1980. године прелази у југословенску новинску агенцију Танјуг, а у време пада Чаушескуовог режима, децембра 1989. затекао се као дописник Танјуга из Букурешта. По повратку у Нови Сад, 1997. прешао је у ,,Дневник,,  на место уредника спољне политике. Последњих година, до пензионисања 2012.године  био је шеф Деска и уредник оба издања листа листа „Дневник“.  Све ово време писао је и за румунска гласила и био је дугогодишњи сарадник програма Радио Франс Интернационал на румунском језику са подрчја ЕX-YУ.

Добитник је више престижних награда и признања за свој новинарски и публицистички рад.