ДРУШТВО
КЊИЖЕВНИКА
ВОЈВОДИНЕ

ЗАПИСНИК СА VI СЕДНИЦЕ УО ДКВ

01.11.2018.

ЗАПИСНИК СА VI СЕДНИЦЕ УПРАВНОГ ОДБОРА ДРУШТВА КЊИЖЕВНИКА ВОЈВОДИНЕ

Шеста седница УО ДКВ одржана је 1. 11. 2018. с почетком у 11:00 часова, у просторијама ДКВ, Браће Рибникара 5.

Седници су присуствовали књижевници: Јован Зивлак, Михаљ Ђуга, Владимир Кочиш, Милена Летић, Бранислав Живановић, Илеана Урсу, Давид Кецман, Милан Тодоров и Мирјана Марковић.

Дневни ред:

1. Усвајање Дневног реда

2.Усвајање Записника са претходне седнице

3. Извештаји о активностима између две седнице

4. Разматрање ситуације поводом деложације ДКВ из просторија у Браће Рибникар 5

5. Предлог за одликовање КАНЦЕЛАРИЈИ ОРДЕНА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ    Гжегожа Латушињског за афирмацију српске књижевности у Пољској

6. Питање Министарству културе Србије о поновном покретању додела Посебних признања

7.Разно

*     На седницу је позван и члан градског већа  Града Новог Сада задужен за  културу, Далибор Рожић.

1. Дневни ред је једногласно усвојен.

2. Записник са претходне седнице је једногласно усвојен.

3.Јован Зивлак је говорио о кооптирању Милана Тодорова за члана Управног одбора Друштва књижевника Војводине, на место некадашњег члана Радомира Миљојковића. Осврнуо се и на успешно промовисање јубиларбог броја Златне греде, 27. 09. 2018. напоменувши да је била врло посећена, како од стране публике тако и од медија. РT Војводина је урадила тв прилог. Набројао је и један део учесника поменутог програма: Драган Проле, Алпар Лошонц, Илеана Урсу, Бранислав Живановић, Милан Тодоров, итд. Наглашена је важност часописа Златна греда, који почива на квалитету оних који објављују, како наших аутора, тако и иностраних.

4. Поводом проблема због неплаћеног грађевинског земљишта и Пословног простора, Зивлак је нагласио да је у месецу октобру вишекратно покушано исељеље Друштва књижевника Војводине.Речено је да је он, заједно са Илеаном Урсу, Давидом Кецманом и Дивном Бијелић покушао да стане на пут извршитељима. Ипак, извршитељи су и поред тога долазили. Чак су ангажовали бравара у намери да замене браву и кључ. А писмо примљено од члана Већа за културу, Далибора Рожића, је  обесхрабрујуће. Сасвим супротно претходном разговору и  договору који су уживо Рожић и он имали, казао је Зивлак. Истакао  је и да средстава за нормално плаћање трошкова режије нема, јер министарства не дају довољно новца. Напоменуо је и то да постоји и проблем са сујетом, те да писци на положајима, који су врло активни и у страначком смислу, не подносе статус ДКВ као најпрепознатљивијег репрезентативног друштва, одвојеног од политике. Најосновнији проблем јесте непоштовање закона, због чега се, репрезентативна друштва попут ДКВ, односно њихове режије препуштају случају.  Не плаћајући им законских до 45% средстава, разна министарства доводе их у дужнички положај, а и то мало  што се даје, стиже управо неблаговремено. Зивлак је нагласио да бирократско расуђивање и исто такво понашање није добро да се решавају проблеми у култури, у једној специфичној и осетљивој области. У таквој атмосфери суспензују се основна права. Право на струку, и право на слободу, независно од страначке логике кадрирања и креирања наше стварности.

Нови члан Управног одбора Милан Тодоров је предложио да УО Друштва књижевника Војводине пошаље допис Канцеларији за представке и пројекте председника Републике Србије. Предлог је прихваћен. Милан Тодоров је додао да, ако ни то не уроди плодом, онда долази на дневни ред и апел јавности као средство борбе за права и слободе.

Давид Кецман је рекао да је заиста добио обећање од извесног посредника у комуникацији са замеником градоначелника Града Новог Сада да ће проблеми Друштва бити решени, па је изразио чуђење како су извршитељи ипак дошли у намери да иселе Друштво књижевника Војводине.

5. Зивлак је нагласио да је уобличио Предлог за одговарајуће признање-одликовање Гжегожа Латушињског за превођење српске књижевности на пољски језик, Предлог за одликовање  је упућен КАНЦЕЛАРИЈИ ОРДЕНА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ.

6. Разговарало се и о Министарству културе Србије, односно о поновном покретању додела Посебних признања. Акценат је стављен на националне пензије које би требало поново да се ажурирају од стране поменутог Министарства.

7. С обзиром на немила дешавања поводом извршитеља и њихове ажурности да иселе Друштво књижевника Војводине, и под тачком разно је била поменута борба коју Друштво има, која ствара осећање горчине и осећање да је књижевност у нашој средини стављена на крајње  опасна искушења.

Седница Управног одбора је завршена у 13:00 часова.