ДРУШТВО
КЊИЖЕВНИКА
ВОЈВОДИНЕ

чланови

Нику Чобану

Нику Чобану (1960.), песник, драматург, публициста, издавач. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.

Аутор је више књига поезије и публицистике. Дебитовао је 1981. год. књигом поезије Păsări neînșeuate („Неоседлане птице”). Награђиван је више пута за новинарски рад, радиофонска остварења, филм и књижевно ствралаштво, од којих издвајамо годишњу награду за новинарство Друштва новинара Војводине, награду за поезију, а потом и за преводилаштво, међународне Академије „Михај Еминеску” (Крајова, Румунија), награда Новинарског Реда, I степен-злато, Савеза професионалних новинара Румуније. Саставља и преводи 2010. год. антологију румунске кратке прозе XX века, „Надомак Витлејема”. Антологија је награђена годишњом наградом „Књига године НИУ „Либертатеа” и Специјалном наградом Савеза Књижевника Румуније (Филијала Темишвар). Са Славомиром Гвозденовићем саставља двојезичну антологију румунско-српске лирике у Србији/Румунији (румунске и српске националне мањине), објављена 2020. године од стране НИУ Либертатеа из Панчева.

Био је уредник 15 година радио драме на румунском језику Радио Новог Сада, од првих емитовања до 2000. год. У периоду 1993-2000.год. обавља функцију главног уредника издавачке делатности „Либертатеа”, потом од 2001-2020 директора НИУ Либертатеа (2003-2006. и одговорног уредник недељника „Либертатеа”).

Члан је Друштва књижевника Војводине и Савеза књижевника Румуније.