ДРУШТВО
КЊИЖЕВНИКА
ВОЈВОДИНЕ

чланови

Вјера Бенкова

Вјера Бенкова (Viera Benková, Бачки Петровац). У родном месту је завршила гимназију, затим је у Београду студирала славистику. Радила је у недељнику Хлас људу и у Радио Новом Саду, у словачкој редакцији као уредник културе. Пише поезију, прозу, есејистику, приче за децу и публицистику а бави се и преводилаштвом са словачког на српски језик и обрнуто.

После објављивања књиге песама Мајска омама (Мáјовý ошиаľ) 1964. године, уследиле су, сем песничких збирки изразито лирског карактера, њене књиге прозе, те књиге за децу, за које је добила и републичку награду Невен као и низ награда матичне куће Обзор-Култура и других књижевних часописа. Њене три песничке збирке Хероица словаца, Жути предео, црни дроздови (Žltá krajina, čierne drozdy) као и Реликвијар (Relikviár) добиле су   књижевне награде а запажене су и у  Словачкој. Издала је 57 поетских књига, три збирке прича, те књиге за децу. Велики избор из њеног песничког дела Хербар земље (Herbár zeme) изашао јој је у Братислави 2015. године.

Огледала се и у хаику поезији, драмским текстовима за децу, новинарској краткој причи, репортажи.

Носилац је бројних награда међу којима су међународна књижевна награда Ондреја Штефанка из Румуније (2012), награда за животно дело Друштва словачких писаца (2014) и Удружења књижевника Србије (2015). Три пута је понела награду часописа за књижевност на словачком језику Нови живот. Члан је словачког ПЕН клуба, Друштва словачких писаца, Друштва књижевника Војводине као и Удружења књижевника Србије. Живи и ствара у Бачком Петровцу.