ДРУШТВО
КЊИЖЕВНИКА
ВОЈВОДИНЕ

Стојан Симић Крпица 1954 – 2018

28.04.2021.

СЕЋАЊЕ

Стојан Симић Крпица 1954 – 2018.

Стојан Симић Крпица рођен је 1954. у Ријечанима Горњим, Модрича, БиХ.

Школовао се у Рјечанима, Модричи и Сарајеву. Радио је и живео у више различитих места бивше СФРЈ, а последње  две деценије, након распада Југославије, живео је у Новом Саду као самостални уметник.Умро је после дуге и тешке болести у родном месту.

Oбјавио неколико књига поезије. Објављивао је у великом броју часописа, искључиво поезију.

Како сам каже, после  директног искуства истине 1980. године имао је откровење о моментализму.Творац је уметничког правца моментализма.

Стојан Симић Крпица је после једне шаљиве визије почео да користи (самоиронијски и из забаве) псеудоним:Вишњислав (слави Вишњег), Вишњев (Божји), Вобанолец (анаграм ријечи нобеловац), Микадеак (анаграм ријечи академик), сск(сцена свих креативних) је сцена коју свакодневно (бесплатно) организује и води књижевник.

Организовао је велики број манифестација по разним јавним просторима у Новом Саду, од кафића до клубова. Био је присутан на мрежи, посбно на фејсбуку.Организовао је велики број манифестација названих именима преминулих новасадских књижевника ( од Душка Трифуновића до Војислава Деспотова), као и већи број догађаја посвећених деци са посебним потребама.

Био је члан  Друштва књижевника Војводине, Друштва писаца БиХ, Књижевне заједнице Југославије и Савеза књижевника у отаџбини и расејању.