ДРУШТВО
КЊИЖЕВНИКА
ВОЈВОДИНЕ

Записник са дванаесте седницу УО

21.07.2020.

Записник са дванаесте седницу УО

Дванаеста  седница УО је  одржана 21. јула (уторак),  2020. у 11,00 сати путем скајпа.

У раду седницe су учествовали: Јован Зивлак (председник ДКВ), Миријана Марковић, Валентина Чизмар, Владимир Кочиш,  Илеана Урсу (потпредседник ДКВ), Бранислав Живановић, Дамир Смиљанић, Мирослав Николић, Милан Тодоров, Корнелија Фараго, Габор Вираг. Спречени: Зденка Валент Белић,  Давид Кецман Дако, Виктор Радун, Радомир Миљојковић.

Усвојен је  следећи  Дневни ред:

1. Усвајање Дневног реда

2.Усвајање Записника са претходне седнице

3. Померање термина за одржавање 15. МНКФ (21  – 25   Септембар 2020 * Нови Сад)

4. Могућа коцепција МНКФ у сарадњи са Студентским културним центром

5. Отказивање гостовања песника из Норвешке

6. Резулати конкурса

7.Активности између две седнице / пакети солидарности за пензионере ДКВ. Бесповратна помоћ самосталним уметницима, писмо репрезентативних удружења Министарству културе. Златна греда…/

8. Резултати рада комисија и жирија ( пријем нових чланова, животно дело, књига године, превод године, жири за националну  заједницу

9. Припреме за редовну Скупштину ДКВ

10. Припреме за 16. и 17 МНКФ / Петер Хандке, Антологија поезије Новог Сада, Избор поезије Петера Хандкеа/

11.Разно

1. Усвојен је Дневни ред

2. Усвојен је Записника са претходне седнице

3. Због текуће ситуције са пандемијом померен је  термин за одржавање 15. МНКФ  за 21  – 25  септембар 2020 , Нови Сад. Могуће је померање за октобар. Могући програм МНКФ je

ПЕТНАЕСТИ МЕЂУНАРОДНИ НОВОСАДСКИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ

THE FIFTEENTH INTERNATIONAL NOVI SAD LITERATURE FESTIVAL

21 th  – 25 th   September 2020 * Нови Сад * Novi Sad

Друштво књижевника Војводине

Association of Writers of Vojvodina * Serbia

Braće Ribnikar 5, 21000 Novi Sad

Петнаести Међународни новосадски књижевни фестивал поред домаћих песника представиће  велики број значајних савремених песника из Европе

ЗБОГ ФИНАСИЈСКИХ ПОТЕШКОЋА и пандемијe  ОБИМ ОВОГ НАЈПРЕСТИЖНИЈЕГ ФЕСТИВАЛА  У РЕГИОНУ БИТНО СМАЊЕН

 

Међународни новосадски књижевни фестивал је за четрнаест година представио преко 900 песника и књиженика ( од прозних писаца, песника до критичара и филозофа), преко 160 преводилаца, око 160 музичара, обликујући се као један од најквалитенијих књижевних догађаја у Србији и у региону. Сваке године фестивал окупља од 1500 до 2000 посетилаца. Фестивал ће се ове године одржати од   21. до  25. септембра. Померање се дешава, из традиционалног термина у августу,  због проблема изазваних пандемијом корона вируса. Ако буде и даље  препрека за долазак наших гостију из иностранства, могућа су померања термина  Фестивала за  октобар или новембар. Места одржавања ће бити Позориште младих, Библиотека града Новог Сада, Клуб Абсолут, балкони у Змај Јовиној, Ресторан Цесла,  Сомбор,  Сремска Митровица.

Око  10 страних писаца (из Шпаније, Енглеске, Француске, Немачке,  Пољске, Мађарске, Бугарске, Румуније и др) и преко 30 из Србије наступиће у средишњим програмима Фестивала. У процес ће бити укључено 15 преводилаца, учествоваће и око 30 музичара.

Норвешка песници, који су требало да буде средишњи гости  манифестације, отказали су  учешће, због корона вируса, и појавиће се у Новом Саду следеће године, Антологија савремене норвешке поезије ( дванаест песника) биће приређена у избору Carina Elisabeth Beddari (1987).  Норвешка антологија: Aina Villanger (1979), Cecilie Løveid (1951),Øyvind Berg (1959),Gunnar Wærness (1971),Kristin Auestad Danielsen (1981),Steinar Opstad (1971),Kristin Berget (1975).Anna Kleiva (1985),Tone Hødnebø (1962),Erling Kittelsen (1946),Morten Langeland (1986). Yngve Pedersen (1972).  Сваки песник у антологији биће представљен са 10 песама у преводу Валентине Клинко Зечевић.

На фестивалу ће учествовати:  Niall Campbell , Nick Drake (Engleska), Achim Wagner (Nemačka), Mario Martin Gion (Španija), Francis Combes (Francuska), Razvan Voncu ( Rumunija), Pál-Kovács Sándor Attila (Mađarska ), Тања Ступар  и Nikola Vukolić ( Р. Српска),Nikolaj Milčev, Levena Filčeva ( Бугарска), Krystyna Lenkowska (Пољска) На  Фестивалу из Србије ће бити заступљени песници Бојан Васић, Огњенка Лакићевић,  Стеван Брадић.

Симпозијум ће бити посвећен теми Болест и књижевност.Учествоваће: Алпар Лошонц, Драган Проле, Владимир Гвозден,  Корнелија Фараго,  Стеван Брадић,  Бојан Јовановић,   Срђан Дамњановић, Дамир Смиљанић.

Дијалошко представљање писаца  одржаће се у кафеу Абсолут у Змајјовиној. Разговоре ће водити критичари и преводиоци Јан Красни, Стеван Брадић, Драган Бабић, Душка Радивојевић и Весна Савић и Данка Томић .

Петнаести пут ће бити уручена Међународна награда за књижевност Нови Сад. У оквиру фестивала је биће додељена 60. Бранкова награда у Градској библиотеци у Новом Саду.

Најзанимљивији песници на Фестивалу биће Niall Campbell- награда Eric  Gregory, Nick Drake – добитник награде Forvard (Енглеска), Achim Wagner (Немачка), Mario Martin Gion (Шпанија), Francis Combes (Француска). На Фестивалу током три дана одржаће се преко 30 књижевних и музичких програма.Репрезентативни избор ауторских прилога, од поезије до критичких радова, реализован на Фестивалу, биће објављен у свесци Златне греде.

Биће штампан Каталог фестивала,  плакате, заставе. Фестивал ће организовати представљање својих активности на сајту ДКВ и на Фејсбуку.

Фестивал у пуној мери остварује своје циљеве омогућујући проширивање и богаћење културних веза са светом.

Због финансијских потешкоћа трајање Фестивала је смањено на три дана, број учесника је у свим програмима смањен,  уручење Бранкове награда ће бити одржано у Новом Саду.

Фестивал већ две године има наглашене финасијске проблеме. Фестивал је добио скромну  помоћ од Министарства културе Републике Србије, Градске управе за културу Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу.

4.Због бољих техничких и  просторних могућности  МНКФ се може одржати у простору Фабрике у сарадњи са Студентским културним центром: Уколико се реконструкција Фабрике заврши због простора, озвучења, видео бнма и осталиг техничких предности могућа је сарадња са  Студентским културним центром. И даље остају отворене могућности за сардњу са Соколским домом, Градском библиотеком и Цеслом. ДКВ ће изабрати најоптималније решење.

5.Песници из Норвешке су нас обавестили да су приморани да откажу сусрет на нашом публиком на Фестивалу, јер су приморани да по повратку у Норвешку буду у карантинској изолацији две недеље.

6.ДКВ је ове године на конкурсима за пројекте вреднован испод очекивања. Средства за Греду, Фестивал и Бранкову награду су необјашњиво и некоректно смањена, у неким случајевима и до 300 посто. ДКВ је добило од Републике укупно 300.000,00, од  Покрајине 350.000,00 и од Града 800.000,00 динара. Висина средстава озбиљно угрожава могућност реализације поменутих пројеката.

7. Захваљујући Фондацији Нови Сад град културе и Компанији Идеа 107 чланаова ДКВ ( пензионери) из Новог Сада добило је пакете поможи са намером да се ублаже поеследице пандемије корона.

Захваљујући  Министарству културе Репулике Србије 10 самосталних уметниак ( чланова ДКВ) из Новог Сад и Бачке Паланке добило је финансијску помоћ у износу од 90 000,00 динара ради ублажавања последица пандемије корона.

Друштво књижевника је приступилу са другим удружењима уметника из Београда оснивању  Фонда солидарности ради организовања помоћи угроженим уметрницима који имају материјалне проблеме. Помоћ  ће се додељивти једнократно на основу расписаног конкурса.

8. Жирији и комисије су нас обавестили о резулататима свога рада. Награда за животно дело : Перо Зубац, Славко Алмажама и Рале Нишавић.Награда за Књигу године Милан Тодоров. Награда за превод године Нина Муждека за превод романа Дуга гравитације Томаса Пинчона. Жири за награду Иштван Конц није завршио рад.

Комисија за Пријем приложила је још списак простала  2 члана који су придружени списку раније усвојеном: СПИСАК новопримљени чланова  У ДКВ ЗА 2020.

Маријана Ливада – Грачанин-рођена 1966. У Руми. (Улица: Марка Перичина-Камењара 003Г , Тел:0644104754 , 022430034 )

Пише поезију. Списак објављених књига:

Гдe су нестала сва та нежна осећања; Има ту нешто, Међу нама речено.

Цвјетин Лобожински – рођен 1961. у Новом Саду. Живи и ради у Лаћарку.( Улица: 1.Новембар 463 , Лаћарак 22221 , Тел: 0669444242 )

До сада је објавио шест збирки поезија и један роман.

Збирке поезија:Магла у оку;Ветрови рата и љубави; Огњена земља; Пробуђени снови; Жар младости; Плес страсти; Роман: Стазама првих љубави. Члан је књижевне заједнице у Сремској Митровици.

9. Када се стекну услови, одржаће се редовна скупштина ДКВ у новосадском Форуму са уобичајеним алтивностима. Од уручења годишњих награда до годишњих извештаја о рада и План  рада за наредну годину.

10. Пошто је  Норвешка одлажила гостовање на Фестивалу, оно се пролонгира за следећу годину. Гостоваће четри норвешка песника и састављач антологије (Царина Елизабет Бедари).  Остале алтивности на Фестивалу биће  у складу са концепцијом Фестивала.

За седамнести Фестивала Управни одбор је донео одлку да награди наградом за поезију Нови Сад Петера Хандкеа и његовог преводиоца посебном наградом Жарка Радаковића.

Хандке се сматра истакнутим гласом европске и немачке поезије. Како он каже, његов епски глас овде је у поезији прожет лирском евокативношћу, дубином која драматски отеловљава судбину последњег човека у кошмару историје и изгубљене културе саморазумевања и суштинског сусрета човека са човеком. Хандке је необичан и снажан песник који сведочи о контроверзама модерног доба. Програм поводом Хандкеа конципиран је на следећи начин. Награда Нови Сад, Петеру Хаднкеу за 2022.

Симпозиум повећен песништву Петера Хандкеа: учествују: Дамир Смиљанић, Алпар Лошонц, Стеван Брадић, Јелена Марићевић Балаћ. Бранислав Живановић и Жарко Радаковћ. Радови ће бити објављени часопису Златна греда.

Изабране и нове песме Петера Хандкеа. Приређивач Жарко Радаковић. Поговор Жарко  Радаковић и Дамир Смиљанић.

Награда Жарку Радаковићу за преводилаштво.

10. Под тачком разно није било дискусије.

Седница је завршена у 12,20.